Tentoonstelling 
Mayer July – Kleurrijke herinneringen aan een Poolse Jeugd
Mayer Kirshenblatt (ook Mayer July genoemd) begon op 73-jarige leeftijd met het verwerken van zijn jeugdherinneringen aan het vooroorlogse Polen tot prachtige, verhalende schilderijen en kleurrijke tekeningen. De gesprekken die hij gedurende veertig jaar met zijn dochter Barbara had over een (bijna) vergeten wereld hebben uiteindelijk geleid tot een boek en een expositie.
In zijn schilderijen schetst Kirshenblatt een uniek beeld van het dagelijkse leven in zijn geboorteplaats Opatów – ook bekend onder de Jiddisje naam Apt – vóór de Tweede Wereldoorlog. Hij toont de levendige straten, pleinen en markten, de synagoge, de ambachten en natuurlijk de markante figuren die zijn wereld bevolkten: van schoenmakers, slagers en prostituees, tot straatartiesten, zakkenrollers en schoorsteenvegers.
Voor de presentatie van deze tentoonstelling hebben we enkele kenmerken uit zijn werk uitvergroot. Het overdreven perspectief hebben we ingezet om de bezoeker als het ware deze kleurrijke wereld in te zuigen. Enkele kleurrijke personages of taferelen werden uitvergroot en afgebeeld op de wand, het behang uit zijn werk werd geabstraheerd weergegeven en droeg bij aan het gevoel van huiselijkheid. De objectteksten zijn geprint op houten plaatjes.
Bij deze tentoonstelling ontwikkelden we ook educatieve opdrachtkaarten voor kinderen, gepresenteerd in een opstelling met venster en vensterbank.
In samenwerking met 
Rietbroek Oudijn Ontwerpers
Back to Top